Damaškové nože neboli nože z damascénské oceli patří k tomu nejluxusnějšímu a zároveň nejkvalitnějšímu, co lze v tomto oboru vyrobit. Damaškový nůž je výrobkem naprosto jedinečným. Je vlajkovou lodí, je šperkem muže, je pojmem s tisíciletou historií. Vlastnit nůž z damaškové oceli znamená přepych, ale i cit pro kvalitu a opravdové hodnoty. Znamená to souznít s dávnými nožíři, kteří si tajemství výroby této oceli kdysi vzali do hrobu, a dnes jsme se mu dokázali velmi těsně přiblížit. S damaškovým nožem se dotýkáme historie.

Nůž z damascézské oceli

Historie

A ta sahá opravdu daleko. Původní damascénská (nebo také damašková, damastécká či damasková) ocel byla vyráběna v Indii a na Srí Lance někdy na začátku prvního tisíciletí, teprve poté se výroba rozšířila do Persie a Turecka. Byla ale velkým tajemstvím. Výrobu damascénské oceli ovládalo jen několik málo mistrů, kteří si svůj um pečlivě střežili. Jen oni dokázali vyrábět nože pevné s charakteristickým mramorováním, ale zároveň nože pružné a odolné. S rozšiřováním výroby putovaly vzácné a především překrásné výrobky do vyspělé Evropy. Hlavním obchodním uzlem byl Damašek. Syrské město se stalo vývozním centrem a srdcem obchodu s damaškovými noži a s ubíhajícím časem jim propůjčilo své jméno.

Ale i na nože z Damašku dopadla ruka osudu. Tou byl střelný prach. V té době dokonalý vynález vzal vítr z plachet studeným zbraním a o drahé nože se už nikdo dál nezajímal. Zakázek ubývalo. Řemeslu se nikdo nový neučil, protože v něm již nebyla perspektiva. Tajemství původní výroby damaskové oceli se rozplynulo v nedohlednu. Mistři si jej vzali do hrobu a to byl jednou pro vždy konec takzvaného pravého damasku.

Tajemství výroby

Ale poptávka po nožích přetrvala, stejně jako nabývala na síle touha po jedinečných nožích s charakteristickým mramorováním, jejichž věhlas přetrval v ústních pamětech. Lidé si na damaškové nože vzpomněli a začali znovu objevovat zapomenuté tajemství. Částečně neúspěšně. Již nikdy nikdo neodhalil původní metodu výroby damascénské oceli. Ale vynalézavost lidí překlenula i tento problém a přinesla světu jinou metodu, jak adekvátního výsledku docílit. A tak vznikl takzvaný nepravý damasek.

Jeho výroba je taktéž poměrně složitá, nicméně moderní vybavení alespoň částečně usnadňuje výrobu dnešním nožířům. Vše začíná výběrem ocelí. Ano, správně, ocelí. Nejedná se tedy o jednu ocel. Damašková ocel je vyráběna z minimálně dvou, ale i více druhů oceli. Vždy se kombinují uhlíková tvrdá ocel s měkkou ocelí s nízkým obsahem uhlíku. Do tohoto rozsahu lze přidat i další oceli s různými vlastnostmi. Vrstvy se naskládají na střídačku na sebe a připraví se tzv. paket. Následuje kovářské sváření, během kterého nožíř paket opracuje, nařízne, přehne a znovu opracuje. Tento postup opakuje tolikrát, kolika vrstev potřebuje dosáhnout. Většinou jsou jich ve výsledku stovky, někdy dokonce tisíce.

Jakmile si nožíř takto připraví damascénskou ocel, následuje klasická úprava. Ocel se přebrousí, vyprofiluje se ostří, přistoupí se ke kalení a na závěr přijde vyleštění čepele i ostří. Stále však nemáme na čepeli onu charakteristickou mramorovanou kresbu. Té docílíme speciálním leptáním v chloridu železitém.

Damaškový nůž

Vlastnosti nože

Důvod, proč jsou nože z damasténské oceli tak cenné, není jen estetický. Je jich mnohem víc. Někdo si cenní toho, že je jeho nůž naprosto jedinečný (nemůže vzniknout totožný výrobek), jiný zase jeho skvělých vlastností. Kombinace tvrdé a měkké oceli dává totiž noži nenahraditelné vlastnosti. Čepel je díky tomu velmi pevná a odolná proti opotřebení o přelomení, ale zároveň pružná a zaručuje dlouhodobou ostrost. V jednoduchosti lze říct, že výsledný výrobek spojuje vlastnosti všech použitých ocelí, což je svým způsobem zázrak. Je tedy pochopitelné, že jsou takovéto nože luxusní a drahé. Za svou cenu však nabízí adekvátní protiváhu.




Facebook komentáře

O komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články