Chytání ryb, lov savců a hledání jedlých rostlin, ořechů a hub, patří mezi nejlepší způsoby, jak se dostat do kontaktu s přírodou. Nejen, že vás v tomto článku naučíme, jak najít, vařit a vychutnat si jídlo; ale můžeme vám také najít přírodní aroma, chránit zbytky před predátory a vyrobit si vlastní kuchyni z přírodních materiálů.

Hledejte jedlé rostliny 

Divoká zelenina obsahuje mnohokrát více vitamínů než komerčně chovaná zelenina a jejich chuť je intenzivnější než ta, kterou si koupíte v obchodu s potravinami. Jsou sezónní; jaro a podzim. Začněte s listy pampelišky, smíchejte s velkým množství cizrny pro její jemnou chuť a doplňte ji citrónovou šťávou. Vyzdobte si salát mladými květy pampelišky, petrklíče nebo divokých fialek. Ale pozor; ačkoli mnoho divokých rostlin je jedlých a výživných, mnoho z nich je jedovatých, dokonce smrtících. Nikdy nevybírejte žádnou rostlinu, pokud si nejste jistí jejím druhem.

Upleťte si sběrný koš

Koše jsou ozdobné a zábavné, ideální pro sběr a hledání potravy. Můžete je vyrobit z vinné révy, vrbových výhonků, listů orobince, palmových listů, kůry stromů a dokonce i borovice. Při sklizni révy buďte opatrní, abyste se vyhnuli jedovatému břečťanu. Technika twiningu patří mezi nejjednodušší; révy jsou tkané dovnitř a ven ze základny vyrobené ze dvou skupin po 4 – 5 stejně dlouhé révy vedle sebe ve tvaru písmene „X“. Začněte tkát ve středu „X“; držte révu pevně nad jednou skupinou a přenášejte ji pod další, opakujte, dokud není střed zajištěný. Rozložte vinnou révu do „X“ a protáhněte více materiálu dovnitř a ven z každého kusu vyzařujícího ze středu.

Vytvořte rybářský prut

Jednoduchý design rybářského prutu se používá po staletí, může být docela efektivní a lze jej snadno vyrobit. Vyberte silnou, ale velmi flexibilní 25 cm dlouhou tyč, která má na jednom konci průměr asi 2,5 cm, na druhém konci se zužuje. Připoutejte si šňůru 30 cm od tlustého konce hůlky a zajistěte šňůru na několika místech po celé délce tyče uzlem. Na špičce tyče několikrát obtočte šňůru a zajistěte ji uzlem. Na konec rybářské šňůry (35 – 40 cm) připojte bobber nebo plovák a rybářský háček.

Vyrobte si jednoduchý rybářský háček

Háčky na ryby by měly být součástí sady nástrojů do divočiny, ale pokud se ocitnete bez nich, najděte si malý klacík, velký trn a dlouhou tenkou šňůru, abyste si vytvořili svůj vlastní háček. Vyřezejte hůl do plochého 5 – 7 cm kusu, který vzplanul vzhůru u základny; toto je stopka háčku. Tenkou šňůru připevněte k základně velkého trnu – hrotu háčku – a položte ji na dno vyřezávaného kusu. Omotejte šňůru kolem základny a potom kolem trnu, opakujte tento vzor, dokud základna obou není pokryta. Zajistěte konec vaší šňůry pod posledními třemi zábaly. Když ryba spolkne návnadu na háku, trn propíchne její ústa, což vám umožní vytáhnout rybí večeři na břeh.

Přemýšlejte jednoduše

Než se vydáte do divočiny, zkontrolujte místní předpisy pro rybolov, protože některé techniky rybolovu nemusí být ve vaší oblasti legální. Pokud jste v blízkosti malého horského potoka, jedním z nejlepších způsobů, jak chytit a zajistit připravenou zásobu ryb, je vybudování přírodní přehrady kolem ohybu potoka. Když ryby plavou po proudu, nemohou jít jinam než k přehradě a uvězní se, v tuto chvíli je můžete jednoduše síťovat, napíchnout na kopí nebo chytit rukama. Při stavbě přehrady ponechte ve zdi mezery, které umožní, aby voda pokračovala dál, ale neumožní aby ryby plavaly dál.

Držte si ryby v zajetí, dokud je nepotřebujete

Ve svém rybolovném úsilí jste měli docela štěstí a chytili jste více než dost ryb, takže jak si zbytek schováte na později? Ze svazku pořádných proutků si můžete postavit košík na ryby, aby vaše ryby zůstaly živé a zdravé, dokud je nebudete chtít uvařit. Tato technika funguje nejlépe pro jezera a řeky, ale lze ji použít také ve slané vodě, pokud upravíte toky, které jsou vlastní slané vodě. Vysoké těsně rozložené proutky zapíchejte svisle do půdy. Počínaje okrajem vody, pokračujte ven směrem k hlubší vodě a opakujte zpět ke břehu. Nenechávejte ryby v kleci přes noc, protože je pravděpodobně ztratíte díky místní divoké zvěři.

Nastražte past

Základní konstrukce pro všechny pasti na ryby je stejná – velký vnější otvor, který se zužuje na otvor dostatečně velký, aby kořist proplavala a vstoupila do vnitřní komory. Až tam budou, raci pak nejsou schopni najít cestu ven. Pár 2litrových lahví od limonády a nástroj, kterým je rozřežete a máte vše pro výrobu pastičky na raky. První láhev rozřízneme těsně nad polovinou, druhou o něco výš. Po sejmutí víčka z menšího vršku jej připevněte do většího a zachovejte stejnou orientaci. Ve větším vršku udělejte několik malých otvorů, kterými voda protéká, umístěte past ven do proudu a obě upevněte kameny.

Sklizeň měkkýšů ze slané bažiny

V našich pobřežních vodách čeká hojnost měkkýšů; musíme ale lovit při odlivu. Dobrý pár bot, nůž s těžkým ostřím, nástroj pro kopání a sběrná taška je vše, co potřebujete pro lov hostiny. Záhony s mušlemi a ústřicemi se odhalují při přílivu a jednotlivé měkkýše musíme uvolnit. Škeble jsou ukryty v bahně a pro jejich nalezení je třeba hrabat nebo kopat. Uvědomte si, že odtok z obytných a průmyslových částí je největším zdrojem znečištění ve slaných vodách. Obraťte se pro radu na místní pobřežní zdroje a oddělení rybolovu, abyste zabránili znečištění oblastí uzavřených pro lov mušlí.

Jak čistit a připravovat ryby

Existuje mnoho způsobů, jak vyčistit a připravit ryby – vykuchání, filetování nebo krájení na steaky, v závislosti na typu, který jste měli to štěstí chytit. U většiny malých ryb, jako je pstruh nebo okoun, se čištění provádí ve 3 až 4 krocích. Odstraňte rybí šupiny, pokud je to nutné, pomocí okraje nože nebo nástroje upravte velikost  ryb. Zasuňte špičku nože do konečníku, nakrájejte ji nahoru až na dno hlavy, odstraňte vnitřnosti a opláchněte. Vaření ryby s hlavou  přidává chuť, ale pokud ji chcete odstranit, řízněte za žábry na stranách ryby za hlavou.

Zabalte si večeři do hliníku 

Vařte jídlo v hliníkových fóliích, často nazývaných „hobo balíčky“, a připravte se na vychutnání pětihvězdičkové kuchyně. Vezměte si plát vysoce odolné fólie, umístěte ingredience do středu, dvakrát složte krátké strany a zbývající strany složte tak, aby  těsnily. Hliníková fólie je skvělým vodičem tepla, rovnoměrně rozvádí teplo a udržuje vlhkost. K přípravě ryb, kořeněné langusty, křehké zeleniny, jablečných knedlíků a jednotlivých snídaňových pekáčů používejte fóliové balíčky.

Vytvořte si vlastní rošť nad ohněm

Vaření na rožni je tradiční technika táboráku, která umožňuje i vaření přes nízký plamen. Vyberte si dvě tyčinky s větvemi na konci, které tvoří „Y“, zbylé konce nabrouste na hrot a po obou stranách táborového ohně je svisle zatlučete do země. Zvolte zelenou větev s „Y“ na jednom konci, ujistěte se, že je dostatečně dlouhá na to, aby obě svislé tyčky roztáhla. Kůru z tyčinky svlékněte a konec naostřte proti „Y“. Maso propíchněte ostrým koncem a na druhém konci použijte rukojeť ve tvaru „Y“, abyste maso otočili.

Sklizeň stromové mízy

Když jsou denní teploty nad bodem mrazu, ale noční teploty klesají k bodům pod bodem mrazu nebo níže, aktivuje se vrstva stromů kambie (měkkého dřeva). Začne někdy mezi lednem a březnem a trvá několik měsíců, kůra začne klouzat a míza teče. Míza stromů z břízy, ořechovce a javoru je zdrojem přirozeně sladké vody a cenných kalorií. Chcete-li sklízet, vyvrtejte otvor kůrou asi 2,5 cm do vrstvy měkkého dřeva pod úhlem vzhůru, vložte dutou trubku, jako např. bambus, pvc, měď, a vložte pod ni kbelík. Shromážděná míza se rychle zkazí; vypijte ji okamžitě nebo uvařte na sirup, který vydrží měsíce.

Hledejte ořechy

Ořechy jsou jedny z dokonalých potravin přírody a na podzim je perfektní čas. Lískové ořechy, ořešák a ořechovec jsou původem z východu Severní Ameriky. Americký lískový ořech je malý strom s více stonky, který se nachází podél okraje lesů. Kulaté ořechy rostou ve shlucích a při zrání padají na zem. Jejich tenká, křehká skořápka se snadno praská. Ořešák a ořechovec jsou baldachýnové stromy, často rostoucí na 2,5 metru, najdeme je ve vlhkých půdách podél vody a poblíž lesů. Odstraňte vnější slupku, položte ořech na tvrdý povrch a udeřte kladivem nebo kamenem.

Sbírejte houby

Houby jsou výborné a Severní Amerika se může pochlubit švédských stolem  jedlých odrůd. Jedlé houby někdy mají dvojčata, která však mohou být velmi nebezpečná. Před pokusem hledání na vlastní pěst si zjistěte potřebné informace a nikdy neberte houby, pokud si nejste jistí jejím druhem. Při sběru používejte rukavice, ostrý nůž a proutěný koš; protože houby musí dýchat. Mezi nejjednodušší identifikace patří lišky, smrže, trsnatce a Jidášovo ucho.

Jak a kde skladovat vaše potraviny

Ujistěte se, že všechny potraviny jsou umyté,  skryté a oblast je uklizená –  odpady od potravin zakopejte daleko od svého kempu. Pokud kempujete v oblasti s populací medvědů, jsou nutná další opatření. Medvědi jsou neuvěřitelně inteligentní a mnozí se naučili, jak otevřít chladič a dokonce otevřít dveře auta, aby se dostali k jídlu. Uvažte  „medvědí sáček“ pro uložení potravin, zavěste jej na převislé větve stromu 4 metry nebo více od kmene.

Vyřezávejte si vlastní kuchyňské náčiní

Vyzkoušejte starobylé umění řezbářství a vytvořte si vlastní lžíce. Bříza a javor mají měkké dřevo a pevné zrno, takže jsou ideální pro řezbářství. A zelené dřevo (čerstvě řezané) se snáze vyřezává než sušené dřevo a nerozděluje se tak snadno. Udržování nástrojů ostré a  v dobrém stavu vám určitě nebude na škodu. Vezměte si kus špalku, odstraňte kůru a sekerou nasekejte hrubý tvar. Vyřešte vnitřek lžíce zakřiveným nožem nebo opatrně vypalte vnitřek ohněm. Pomocí ostrého nože dokončete tvarování lžíce.

 




Facebook komentáře

O komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články