Dub je opadavý, velmi pomalu rostoucí, až 40 m vysoký strom. Kůra nejprve červenohnědá, později šedozelená až tmavošedá, borka podélně brázditá, šedohnědá. Listy jsou nahloučeny na koncích větví, krátce řapíkaté, nepravidelně laločnaté, na vrcholu zaokrouhlené a na bázi srdčitě ouškaté. Květy jsou jednodomé, samčí v ochablých, vysutých, žlutozelených, asi 5 cm dlouhých jehnědách, samičí drobné, s červenými bliznami, v řídkých a chudokvětých klasech. Plodem je nažka, neboli žalud, ponořený v horní části mělce v číšce vyrůstající na dlouhé stopce. Kvete od dubna do května. Duby se údajně mohou dožít věku až 1500 let.

Výskyt

Najdeme ho ve smíšených a listnatých lesích. Preferuje minerální, humózní, těžší, vlhké až mokré půdy. Roste ale i na půdách odlišných, jako lehkých, písčitých, suchých, stanoviště světlé a teplé. Je také citlivý k podzimním mrazům.

Použití

Sbírá se hlavně kůra, jen zcela výjimečně i zralé žaludy nebo list. Kůra se sloupává výhradně mladá a hladká, tj. z větví o průměru max. asi 15 cm, nejlépe na jaře ještě před vyrašením listů. Sušíme při teplotách do 50 °C. Žaludy se sbírají zralé a list od jara do konce léta, tj. v době, než začne na podzim měnit svou barvu.

Kůra působí svíravě a protizánětlivě, užívá se hlavně při průjmech a při zánětech trávicího ústrojí, protože brání průniku nákazy z trávicího ústrojí do močových cest a pohlavních orgánů. Zevně můžeme dubové kůry použít při hemeroidech, otocích, kožních zánětech, na slabší popáleniny nebo naopak omrzliny nebo jako prostředek zmírňující pocení nohou. Kloktání dobové kůry pomáhá při zánětech ústní dutiny nebo hrtanu. Droga se podává ve formě odvaru, 1 čajová lžička drcené kůry na šálek vody, pijí se 2 až 3 šálky denně, nebo ve formě prášku, a to 5x denně na špičku nože nebo ve formě tinktury. Pro zevní použití se připravuje odvar silnější nežli pro použití vnitřní.

Obsažené látky

V kůře jsou obsaženy zejména katechinové třísloviny (6 až 20 %) a dále kyselina galová a elagová, hořčiny, flavonoidy, pryskyřice a další látky, v listech jsou přítomny i flavonové glykosidy, v žaludech je vedle katechinových tříslovin i velké množství škrobu a dále cukry, bílkoviny a olej.

 




Facebook komentáře

O komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články