Správně nabroušený nůž patří k základnímu vybavení pořádného muže. Neobejdeme se bez něj v lese ani v domácnosti. Ale každý nůž se čas od času ztupí a je potřeba mu opět navrátit jeho prvotřídní vlastnosti. Můžeme využít služeb nožíře, ale měli bychom umět vystačit si sami. Jak tedy nabrousit nůž? O technikách broušení nožů a použitých materiálech se vedou spory, nicméně můžeme si celou činnost shrnout v několika stěžejních bodech.

Brousek na nože
Brousek na nože

Podstatná je kvalita materiálu

Nemáme-li nůž kvalitní, ani o jeho broušení nemusíme uvažovat. Nekvalitní materiál se sice dobře brousí, ale stejně tak se rychle ztupí a můžeme začít znova. Nože z nekvalitních materiálů se samozřejmě najdou i mezi kapesními. Takovéto výrobky nám poslouží alespoň k nácviku samotné činnosti.

Broušení nože dříve vyžadovalo jistou šikovnost, nicméně dnes jsou i jiné možnosti. Přirozeně můžeme nůž brousit klasickým brouskem, ale na trhu jsou i různé držáky a „udělátka“, které nám s broušením nožů pomohou a díky kterým mnohdy dosáhneme i lepších výsledků. My se však budeme věnovat klasickému broušení rukou a brusným kamenem, ze kterého ostatně vše další vychází.

Jak nabrousit nůž?
Jak nabrousit nůž?

Nezapomínejme na vlhčení a pevné ruce

Pro broušení nožů bychom měli mít k dispozici dva brusné kameny s rozdílnou zrnitostí. Hrubý brousek s většími zrny pro vytvoření ostří a druhý brousek s jemnými zrny pro finální úpravu a vyhlazení ostří nože. Zároveň platí, že žádný brusný kamen nesmí být suchý, ale vlhký. Vlhčíme smíchaným roztokem oleje a petroleje, ve kterém se samotné brousky také nejčastěji uchovávají.

Pro lepší přesnost je vhodné si nůž nebo naopak brusný kamen do něčeho uchytit. Nůž brousíme proti ostří, jako bychom z brousku chtěli uříznout tenkou vrstvu materiálu. Máme při tom pevné ruce, abychom eliminovali nepřesnosti. Nezapomínáme ani na vlhčení. Také si musíme dávat pozor, abychom drželi stejný úhel broušení a to z obou stran nože; stejně tak dodržíme totožný počet tahů brouskem po obou stranách čepele. Samotný úkon a jednotlivé pohyby samozřejmě vyžadují jistý cvik, ale získáte jej snad během jednoho odpoledne.

Jakmile dokončíme část broušení s hrubým brusným kamenem, sáhneme po tom jemném a lehkými tahy dovedeme celou proceduru k dokonalosti.




Facebook komentáře

O komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články