Mořidla – na co slouží? A z čeho si je doma připravit?

Mořidla – na co slouží? A z čeho si je doma připravit?

24. 02. 2020, 13:49

Stejně jako u suchého zrání, moření ve slaném nálevu zařídí jemnější konzistenci masa. Mezi hlavní přísady patří zelenina, koření a ocet. Tyto mořidla lze použít pro všechny druhy zvěře, včetně zvěře pernaté. Při vaření věnujeme pozornost zejména poměru octa. Může se stát, že vyšší množství octa v kombinaci s vínem maso znehodnotí kyselostí.

Při nakládání zvěřiny do mořidla se vyluhuje mnoho cenných látek, proto ji nenecháváme naloženou příliš dlouho. Mořidlo také můžeme použít k podlévání při dalších kuchyňských úpravách.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Popis některých mořidel:

Ocet a voda

Litr octa a stejně tolik vody (poměr si můžeme upravovat) svaříme se solí, česnekem, bobkovým listem, zázvorem, pepřem, novým kořením, cibulí, petrželí a celerem. Zvěřinu prošpikujeme a uložíme do kameninové,nebo smaltované nádoby. Zalijeme vychlazeným lákem.

Bílé víno

Na černou zvěřinu používáme mořidlo z bílého vína, do kterého přidáme cibuli, celer, mrkev, petržel, pepř, jalovec a hřebíček.
Nevaříme! Maso uložíme do nádoby a posypeme na jemno nakrájenou zeleninou a kořením. Zalijeme vínem. Necháme tři – čtyři dny odležet.

Červené víno a ocet

Červené víno mírně přikyselíme octem, přidáme cibuli, pepř a bobkový list. Svaříme a vlijeme na prošpikovanou zvěřinu.
Toto mořidlo se doporučuje na tetřeva. V starých knihách se uvádí, že se lilo horké na tetřeva. Po třech dnech ptáka vyndaly, lák uvedly znovu do varu a opět nalily na tetřeva. Před tímto procesem byl tetřev naložený ve směsi jalovce, bazalky a rozmarýnu.

Příspěvek Mořidla – na co slouží? A z čeho si je doma připravit? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.