Mrkev divoká je dvouletá, 5 až 150 cm vysoká bylina. Lodyha je chlupatá, vzácně lysá, brázditá, dutá. Listy jsou řapíkaté, objímající pochvovitě rozšířenou bází stonek, 2x až 4x zpeřené, úkrojky peřenodílné. Květenství je okolík složený z 20 – 40 okolíčků, na bázi se zákrovem listů, v době květu okolík plochý až vypouklý, v době plodu nálevkovitě prohloubený (paprsky okolíku se sklánějí k sobě). Květy mají bílou barvu, jsou 5četné, korunní plátky směřující z okolíku ven zřetelně vetší, uprostřed okolíku obvykle jeden (vzácně více) typický purpurový květ vzniklý přeměnou centrálního okolíčku. Kvete od května do srpna.

Výskyt

Najdeme ji na loukách, sušších travnatých porostech, pastvinách, příkopech, náspách, kamenitých svazích, polích a rumištích. Preferuje čerstvě vlhké až suché, zásadité, výživné, písčité až kamenité, často na vegetací ne zcela porostlé půdy.

Použití

Sbíráme kořen, semeno, někdy i nať. Droga podporuje obranyschopnost proti infekcím, zlepšuje zrak, především šeroslepost, užívá se při jaterní dietě, pomáhá při močových kaméncích a revmatických zánětech kloubů, je mírně močopudná a projímavá, při zevním použití hojí rány, spáleniny či vředy, šťáva z kořene se hodí při léčení či doléčení ischemické choroby srdeční, jako potravní doplněk prospěje těhotným a kojícím ženám nebo při chudokrevnosti, nálev ze semen se užívá při angíně pectoris. Nejčastěji se podává jako mrkvová šťáva, ze semen se připravuje nálev, který se pije 2x až 4x denně, nať se obvykle používá čerstvá a užívá se zevně ve formě kašovitých obkladů. Při dlouhodobém a nadměrném pité mrkvové šťávy se může jako důsledek velkého množství karotenoidů, který organismus již nedokáže zpracovat, a přetížení jater objevit tzv. karotinodermie projevující se oranžovým zbarvením pokožky.

Obsažené látky

Mrkev obsahuje provitamín A (v kořenu až 17 mg/100 g ), vitamíny skupiny B, vitamín C, cukry, silice, fosfolipid, steroly, minerální látky, v semeni je přítomna zejména silice a olej.

 




Facebook komentáře

O komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články