Po dlouhém dni se vrátíte domů a máte chuť na něco k jídlu. Už nemáte sílu něco koupit, takže ve spíži prohledáváte různá instantní jídla a narazíte na plechovku fazolí v rajčatové omáčce. Chuť vás ale přejde, když si všimnete data expirace. Pokud jde o bezpečnost vašeho zažívacího systému a představu křečí způsobených otravou jídlem, plechovku raději zahodíte.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Je vám tato situace povědomá? Takto to funguje v mnoha domácnostech, kde jsou prošlé plechovky vyhazovány kvůli nejistému přesvědčení, že mohou přinejlepším způsobit nevolnost. Je to ale zcela zbytečné, v moderních domovech je tento mýtus, že prošlé konzervované jídlo je nepoživatelné. Datum doporučené spotřeby znamená pouze to, že obsah plechovky bude do tohoto data vypadat a chutnat podle zamýšlění výrobce. Příště, pokud váháte zahodit prošlou plechovku, zvažte následující:

Obsah plechovek je zavařen navěky

Navěky možná vyznívá lehce přehnaně, ale proces konzervování potravin vede k produktu, který je zcela sterilní a mikrobiologicky čistý dlouho po uplynutí doby spotřeby. Potraviny v konzervách se sterilizují zahříváním a kompresí párou při teplotě 116 až 121 stupňů Celsia. Všechny mikroorganismy, které se dostanou do tohoto drsného prostředí, jsou usmrceny a spory jsou inhibovány, a proto nemohou růst uvnitř obalu. Plechovky jsou pak vzduchotěsné, což udržuje toto sterilní prostředí, dokud se obal nenaruší nebo neotevře. Po otevření obsah jednoduše uvařte a můžete jej konzumovat beze strachu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Důkaz místo slibů 

Stále si nemyslíte, že plechovky opravdu vydrží tak dlouho? Ve dvacátých letech expedice sira Williama Edwarda Parryho prozkoumala severozápadní pasáž Severního ledového oceánu. Jednotlivé ostrovy souostroví jsou odděleny řadou arktických vodních cest. Aby udržel svoji posádku v dobrém stavu a dobře nakrmenou, průzkumník shromáždil během cesty velké množství konzerv. Dvě z těchto plechovek se během expedice vrátily neotevřené a zůstaly v muzeu uloženy až do roku 1938. Po více než 100 letech vědci otevřeli plechovky a podrobili je podrobnému zkoumání. Výsledky byly překvapivé: i po tak dlouhé době zůstalo maso výživově hodnotné, sterilní a bezpečné k jídlu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Nezapomeňme na živiny

Skutečnost, že něco je bezpečné k jídlu, neznamená, že se neztratily živiny, vitamíny a jiné cenné látky, které doplňujeme jídlem, že? Potraviny v konzervách jsou již nutriční bomby, obsahují hodně „energie pro cestování“, byly tak navrženy. Takže i přes skutečnost, že po mnoha letech skladování může vypadat obsah odlišně, pokud jde o texturu a barvu, nutriční hodnoty zůstávají zachovány mnoho let po plánované době spotřeby.

Až se příště setkáte s prošlými plechovkami, nemusíte brát v úvahu datum expirace, pokud je obal nepoškozený nebo plechovka není nafouknutá, což by naznačovalo nedokonalý proces konzervování a výskyt bakteriálních kultur (nejčastěji Clostridium botulinum, zbavte se takových plechovek co nejdříve, obsah je velmi toxický!), můžete obsah  jíst s klidným srdcem.

 




Facebook komentáře

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články