Asi budete překvapení, co všechno se v přírodě dá sníst. Pro zkušené zálesáky, kteří vědí kde hledat, není těžké najít v přírodě plnou řadu jedlých rostlin a živočichů.

Ale začneme pěkně popořádku: Nejezte nic, u čeho si nejste naprosto jistí, co to je, a to platí především u rostlin. Pokud to nemůžete rozpoznat, nejezte to. Ke stoprocentní jistotě nepostačí jenom kniha rostlin, ale je dobré absolvovat i kurzy s experty, kteří danou krajinu znají a vědí jaké rostliny se zde nachází.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Hmyz je obvykle bezpečný, ostatní brouci ne.

Rychlé opáčko ze základní školy:  Hmyz má exokostru, tři části těla, šest nohou a jeden pár antén. Arachnidi, jako pavouci, klíky a škorpioni, mají osm nohou. Myriapoda, jak napovídá jejich jméno, jsou brouci s myriádami nohou, jako jsou stonožky.

Obecně vzato, hmyz jíst můžete, ale měli byste se vyvarovat jiným druhům brouků, jako jsou pavouci a stonožky. Existuje však několik důležitých výjimek. Nejezte nic, co je chlupaté, jako například včela. Naopak pokud má brouk křupavou, chitinovou exokostru, jako mravenci, termity nebo cvrčci, můžete se do něj pustit.

„Cvrčci mají chuť po ořeších, když je opečete“ říká Alan Kay, instruktor přežití a vězeňský dozorce z Georgie. „A někteří mravenci mají příchuť po citrónech.“ Kay se účastnil souteže v přežití na ostrově Vancouver v Britské Kolumbii, kde během 56 dní zhubnul 60 kilo.

„Obvykle se při přežití spoléhám na cvrčky a kobylky, a podobně.“ říká. „Je snažší chytit termity, mravence, slimáky, hlemýždě a žížaly, než chytit rybu. “ Stačí otočit kámen nebo kládu a uvidíš, co pod ním žije. Kay si například při jezení několika křupavých, šestinohých stvoření, představuje burrito.

Asi to není potřeba zmiňovat, ale nejezte nic jedovatého. Pokud to má zářivé barvy, nechte to na pokoji. Škorpiony ale jíst můžete. Jen se ujistěte, že nejdřív uříznete jedovatý ocas a pak ho upečete nad ohněm.

Pokud to má více než šest nohou, je opravdu chlupaté, nebo má kříklavé barvy, měli byste to nechat být.

zdroj:pixabay.com

Od křiklavých barev se držte daleko!

Tohle je důležité si zapamatovat pro hmyz i všechno ostatní. Rostliny, obojživelníci, mořský živočichové, brouci – Pokud má něco křiklavé barvy, je to způsob, jak vám napovídají, že sníst je by vás mohlo stát život. Klasickým příkladem je krásná a vysoce jedovatá pralesnička, která žije v deštném pralese.

„Jsou-li věci opravdu křiklavé, celé jasně červené a všechno okolo, je to něco jako ukazatel,“ říká Kay. Nechte to na pokoji.

zdroj:pixabay.com

Připravte se, než začnete jíst rostliny

„Nikdy nejezte rostlinu, kterou nemůžete jednoznačně identifikovat,“ říká Kay, ktery vyučuje jedlé a léčivé rostliny ve svých survivalistických kurzech.

Floru je složitější identifikovat než faunu. Existuje mnoho případů, kdy dva druhy rostlin vypadají podobně, ale jeden je jedlý a druhý ne. Například řebříček je kvetoucí rostlina s léčivými výhodami, ale můžete si ji splést s vysoce toxickým bolehlavem, pokud se nenaučíte, jak je rozlišit, říká Nicole Apelian, survivalistka z Pacific Northwest, která přežívala v Botswaně.

Kniha jedlých rostlin v regionu je dobrým začátkem, ale některé další kroky vám pomohou ještě víc zajistit to, že nebudete jíst něco nebezpečného. „Jednou z hlavních priorit, které máte při vstupu do nové oblasti, je zjistit, co zdejší obyvatelé jedí, také zjístíte, že místní znalosti jsou obvykle nejlepším zdrojem, který vás informuje o jedlých rostlinách,“ říká Kay.

Pokud můžete, jídlo vždy uvařte.

 Existuje mnoho dobrých důvodů, proč vařit jídlo v situaci přežití. Za prvé a především – zabije většinu parazitů, kteří mohou žít ve zvířeti, které se chystáte sníst. Být nemocný v situaci přežití je sebevražedný způsobem, jak se dostat do vážných problémů.

Za druhé, vařené potraviny vyžadují méně energie na trávení. V divočině záleží na vyvážení odpočinku a stravování, aby se zachovala vaše energie, spalování a konzumace kalorií. „Jestli budete dny sledovat zvíře s lukem a šípem a vaše šance ho dostat bude opravdu nízká, tak byste to neměli dělat.“ říká Megan Hanacek, survivalistka z Britské Kolumbie.

Několik jednoduchých způsobů, jak vařit ve volné přírodě, je něco si  opéct nad ohněm, nebo si usmažit jídlo na horkém kameni, který má okolo sebe uhlí, říká Kay. Můžete také maso udit, pokud máte čas – po 48 hodinách vám vydrží na dva-čtyři týdny, říká Hanacek. Ale nejlepším způsobem, jak uvařit něco v situaci přežití, je uvařit ho, za předpokladu, že máte kovový kontejner. Tímto způsobem pak můžete vypít i vodu po vaření, zajistíte si tak, že neztratíme žádnou cennou výživu.

Smiřte se s měkkýši a červy

V situaci přežití, možná budete muset jíst slimáky, hlemýždě, červy a další. Hmyz, navzdory našemu všeobecnému odporu, je ale ve skutečnosti velmi jemný, když jde o chuť a texturu.

„Lidé si myslí, že slimáci jsou k jídlu odporní, protože jsou tak slizcí, ale já je jen narazím na klacek a přidržím nad ohňem, dokud všechen sliz nezmizí. Pak jsou jejich vnitřnosti lahodné.“ říká Kay. Jen se ujistěte, že uvaříte všechny slimáky, tak aby jste zabili všechny parazity.

zdroj:pixabay.com

You Can Eat Birds and Snakes

Pokud si je uvaříte, můžete sníst všechny ptáky, které dokážete chytit. Holubi, vrány a racky jsou jedlí. Zachytit je může být obtížné, ale pokud máte štěstí a máte u sebe zbraň, nemělo by být těžké pár ptáků ulovit. Pokud nemáte zbraň, možná se vám povede ho chytit do sítě.

Hadi jsou také chutní jako potrava, ale pozor na ty jedovaté, raději se dopředu připravte, než si nějakého ulovíte. „Pro někoho můžou být hadi ne tak chutní, protože je musíte velmi žvýkat.“ říká Kay. „Hadi jsou v podstatě jeden dlouhý sval. Ale pro mě jsou chuťově výborní. “

Moře se stane vaším nejlepším přítelem

Možná že nejlepším zdrojem potravy v přírodě, který vám sice nepřinese obrovské zvíře, je odliv. V závislosti na tom, kde jste, můžete najít kraby, škeble, ústřice, úhoře, malé ryby a spousty mořských rostlin. Hanacek jedla 26 různých druhů, zatímco přežívala na ostrově Vancouver, z nichž většinu našla ve vnitřní přílivové zóně.

„Za odlivu tu bude něco pro vás,“ říká Kay, který na ostrově Vancouver jedl spoustu ježovek, což jsou mořští hlemýždi, kteří se lepí na skály. „Je tam pěkný kus masa a nemusí se vařit, prostě se jen vyškrábají prstem a sní.“

Můžete dokonce jíst stejnonožce, korýše, kteří žijí v moři a ve sladké vodě. „Vypadají jako švábi,“ říká Kay, „a na mém místě jich byla spousta. Jsou naprosto jedlý, tak jsem je jedl, ale musím říct, že to bylo trochu těžké dívat se na ně v hrnci, protože je to většinou jen exoskelet.

Nepotřebujete se jenom zasytit, potřebujete vitamíny

„Klíčovou součástí jsou minerály a vitamíny,“ říká Hanacek. Například vitamín B a C jsou vitamíny rozpustné ve vodě a začínají se okamžitě vyplavovat z vašeho těla,“ vysvětluje. „Když vám začnou docházet vitamíny, budou se s vaším tělem dít zajímavé věci.“

Naštěstí můžete najít zdroje vitamínu v přírodě, pokud víte, co hledáte. Můžete například vyvařit smrkové jehliří a lékořicové kořeny a lišejníky jako čaj. Další flóra, jako například šípky, vám poskytne ohromný zdroj vitamínu C, zatímco vám ryby poskytnou vitamín B. Krabi a hmyz jsou také skvělým zdrojem vápníku.

Chcete-li získat lepší představu o tom, co je bezpečné k jídlu v divočině, navštivte místní kurz o přežití.

 




Facebook komentáře

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články