Recenze nože Albainox K25 RK 31925

10. 01. 2020, 13:26

Vyzkoušeli jsme nůž Albainox K25 RK 31925

Dostal se mi do ruky taktický nůž K25 s označením RK-31925. V tomto článku se dozvíte základní informace o tomto noži a také moji praktickou zkušenost. Nejsem žádný odborník, ale zajímám se o vojenské věci, myslivost, airsoft, přírodu atd. Zkoušel jsem obvyklé praktické věci, se kterými se můžete setkat v přírodě.

 

zdroj: youtube.com

První dojmy z RKáčka-31925

Když jsem nůž rozbalil z krabice, tak se přede mnou objevil vojenský nůž (nebudu o noži mluvit jako o taktickém, těžko si pod tímto slovem dokážu něco představit). Jako první mě zaujalo robustní pouzdro nože a šňůrky na připevnění k oblečení. Dále to byla zahnutá rukojeť s velkým vybráním na ukazováček. Pro mě to bylo nezvyklé, jsem u těchto druhů nožů spíš zvyklý na rovnou rukojeť.

Poté jsem vyjmul nůž z pouzdra a čekalo na mě největší překvapení – hmotnost nože, hned jsem si řekl, ten je ale těžký. Váha samotného nože je 543 gramů (celková váha s pouzdrem je 730gramů). To je podle mého názoru opravdu velká váha. Když to srovnám s tím, že pistole Glock 17 váží 620 gramů!!

Vzhled a provedení

Jak jsem již psal výše, tak nůž má robustní zahnutou rukojeť s velký vybráním pro ukazováček z tvrzeného plastu s povrchovou úpravou. Rukojeť je připevněna dvěma šrouby k noži. Čepel nože je masivní o tloušťce 6 mm a je dlouhá 165 mm, vyrobena z nerezové ocele a působí dost kvalitním dojmem. Ostří je hladké bez nějakých zoubků, na druhé straně je čepel opatřena jednostrannou pilkou o délce 90 mm. Za pilkou, již v místě rukojeti je ještě menší vroubkování, asi na přitlačení palcem při řezání. Na konci rukojetě je ještě otvor na zabezpečovací šňůrku.

Pouzdro je textilní ve stejné barvě jako střenko nože. Vybaveno je mnoha úchyty pro zavěšení na výstroj a provlékací šňůrkou. Uvnitř pouzdra je plastová vložka, která chrání pouzdro proti proříznutí. Hlavní úchyt na opasek je tvořen suchým zipem a dvěma druky. Proti vypadnutí nože je zde také poutko s drukem. V přední části je také kapsa na brousek. Šňůrka k přivázání např. na stehno je opatřena ještě plastovým zdrhovadlem. Nepřišel jsem na to proč je zde dané a jakou má funkci. Nehledě na to, že při pohybu v terénu by moc dlouho nevydrželo.

Brousek je tvořen brusným plíškem o síle 1,5mm a rozměrech 75 x 25 mm s otvory zalitým do plastu, který tvoří držadlo brousku.

zdroj: youtube.com

Praktické použití nože

Při používání v přírodě jsem zkoušel běžné činnosti – řezání, sekání nebo bodání. Zkoušel jsem tyto věci pouze na dřevě a plastových lahvích. Ostří nože je podle mého názoru kvalitně udělané a nabroušené, dá se s ním i holit.

Uříznutí větve, ořezávání různých pomůcek jako kolíky, opékáčky, přeřezání plastové láhve atd. je bezproblémové aniž by docházelo k opotřebení ostří, brousek jsem nepoužil, nebylo potřeba i po delší práci s nožem. Na kovových věcech (plechovky, hřebíky atd.) jsem nůž nezkoušel, nešlo mi o destrukční zkoušku, ale v případě potřeby by to nůž zvládl, ale na tvrdších věcech by ostří asi utrpělo újmu. Při opakovaném bodání do dřeva špička držela a nebylo znát žádné poškození.

Vzhledem ke své váze ale nějaké jemné ořezávání nebo vyřezávání není pohodlné a po delší práci je v ruce cítit. Na druhou stranu se váhy nože skvěle použije na sekání dřeva štípání a dá se také dobře použít jako mačeta. V tomto je opravdu velice dobrý.

Také jsem vyzkoušel pilku, která na první pohled vypadá dobře, je ostrá, délka pilky je také dostačující. Při praktické použití jsem ale zjistil (přiznám se, že jsem to trochu předpokládal), že pilka je prakticky nepoužitelná. Nevadí ani tak, že pilka je pouze jednostranná, ale vzhledem k tloušťce materiálu se pilka zařízne do materiálu pouze pár milimetrů a nemůže dál.

Brání tomu právě ta síla materiálu, který se opře o řezaný materiál. Pilka je tu opravdu navíc.

Nožem se opravdu dříve přesekne silnější větev, než kdybyste ji chtěli uříznout. Dále je tu také už zmíněná rukojeť, která je zahnutá a má v dolní části výřez na ukazováček. Pokud nůž otočíte a chcete řezat s pilkou, úchop není pohodlný a do dlaně vám tlačí právě toto vykrojení.

Na konci našeho testu v přírodě vypadal nůž jako když jsme ho poprvé vybalili z pouzdra (samozřejmě trochu špinavý), na ostří nebylo znát žádné poškození, ani na špičce a pilce. Na rukojeti bylo znát jemné odškrábnutí povrchové úpravy střeny v místech šroubů. Pokud bychom si chtěli dát něco k jídlu, tak tento nůž vzhledem ke své velikosti je ideální pro krájení bochníku chleba.

Technické údaje Albainox K25 RK 31925

Rukojeť: SFL – pryžový nátěr
Čepel: Nerezová ocel – titanový povrch
Délka čepele: 16,5 cm
Tloušťka čepele: 6 mm
Celková velikost: 30,5 cm
Pouzdro: nylonové

Závěr a zhodnocení

Vojenských nebo armádních (taktických) nožů je v dnešní době k výběru velká škála. Z mého pohledu je tento nůž designově velmi povedený a v kombinaci s pouzdrem je opravdu nepřehlédnutelný. Pro nadšence airosoftových akcí, věrné výzbroje a výstroje určitě mohu doporučit.

Zpracování oceli dle mého názoru vynikající, otázkou je kvalita úpravy střenek. Povrchová úprava vykazovala již na začátku drobné chyby. Co se týče hmotnosti, nedá se hodnotit kladně nebo záporně. Pro častější nošení je hmotnost vysoká, při použitá v lese ji zase využijete. Největším zklamáním byla pilka, která opravdu nefunguje.

Celkově bych hodnotil nůž jako nadprůměrný a velice dobře zpracovaný.

Laco

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.