Vyrazíte za bushcraftem i v zimě? Pokud vás neodradí ani teploty pod nulou, bude se vám hodit těchto pár surovin, které najdete v přírodě i v zimním období, ze kterých si uvaříte výborný čaj na zahřátí. Pojďme si tyto dary přírody představit.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jehličí

Čaj z nejčastěji smrkového jehličí je asi tím nejznámějším a nejvyužívanějším. Pokud se pro tento čaj rozhodnete, určitě neprohloupíte. Smrkové jehličí je bohaté na vitamin C, který se hlavně v zimě hodí. Je výborný na onemocnění dýchacích cest, jelikož obsahuje mimo jiné i terpen, který rozpouští hleny.

Se smrkovým čajem to ale nepřehánějte, protože terpen není úplně vhodný pro naše ledviny, v mírném množství ale neuškodí. Nejlépe se čaj připravuje tak, že si dáme vařit vodu, ať už na rozdělaný oheň nebo vařič. Vodu přivedeme do varu, ale větvičky do vody vkládáme až poté, co přestane vařit. Tak omezíme případné zničení vitaminu C varem.

Kvůli větvičkám nemusíte oškubávat stromy, klidně je sesbírejte ze země nebo již spadlého stromu. Trhejte vždy špičky větví, tam se nachází nejmladší části, které jsou nejvíce bohaté na vitamíny a minerály. Další větvičky plné vitamínů a minerálů jsou z borovice. Větvičky nejsou ale to jediné z čeho se dá připravit výborný čaj.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Dubová kůra

Dubová kůra pro vás určitě není žádná novinka, možná ji znáte spíše ve formě mastí, které mají hojivé a regenerační účinky. Většina ale neví, že se z dubové kůry dá připravit i výborný čaj. Není to ale tak jednoduché, jak si možná představujete. Na čaj musíte použít kůru z mladých větví, takže nehledejte vysoké duby, ale mladé stromky a z jejich větviček pak ořežte kůru, kterou použijete na uvaření čaje. Dubovou kůru poté pokrájíme, vložíme do studené vody a 10 minut povaříme. Pak už čaj můžete pít.

Díky tříslovině má dubová kůra pozitivní vliv na imunitní systém a má antioxidační účinky. Čaj vám pomůže při otravě žaludku jídlem a při průjmových onemocněních, napomáhá také při trávení. Silnější odvar z kůry vám pomůže s omrzlinami, popáleninami a hojením ran.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Houby

Možná se divíte, proč zmiňuji houbový čaj, ale určité druhy jedlých hub rostou i v zimě. Jednou z nich je například Jidášovo ucho, které jistě poznáte, je to černá slizká houba, která se často používá v čínských pokrmech. Dříve se jí říkalo boltcovka bezové, hlavně proto, že připomíná ušní boltec.

Najít ji můžete  na větvích černého bezu, ale podívat se můžete i na jiné listnaté stromy. Daří se jí ve vlhkém prostředí, proto jí můžete najít i v zimě. Na větvích roste vždy několik plodnic vedle sebe. V přírodě můžete najít buď suché nebo čerstvé plodnice. Stejně dobře využijete suché houby jako ty čerstvé. Čaj připravíme tak, že hrst hub vaříme asi 15-20minut. Uvařené houby si také můžete přihodit do nějakého jídla.

Její výhodou jsou antioxidační účinky, také čistí cévy a snižuje srážlivost krve, tím předchází infarktu a podporuje peristaltiku střev.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Šišky

A teď zpátky k jehličnanům, čaj se totiž nemusí připravovat pouze z jehličí, ale také šišek, které vám dodají energii a zahřejí vás. Šišky z borovice jsou ideální přírodní surovinou, kterou můžeme použít na vývar. Příprava čaje je jednoduchá, dvě borovicové šišky, nejlépe roztlučené, zalijeme asi 3 dcl vroucí body a necháme 15 minut louhovat. Nejlepší je vývar scedit, protože v něm budou kousky šišek.

Obsahují spoustu vitamínů, tříslovin a dalších prospěšných látek, které posilují imunitu a jsou skvělou pomocí při respiračních onemocněních. Čaj z šišek je také výborný při infekcích močových cest a zánětech ledvin.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Kopřivový čaj

Nedivte se, kopřiva se dá najít i v zimě. Kopřiva roste po celý rok, budete ale muset pořádně hledat. Jehličí se v zimě sbírá líp než kopřiva. V zimě totiž kopřiva obráží pouze u kořenů, a to dělá sběr těžší pokud musíte hledat ve sněhu. Uvaření kopřivového čaje je stejné jako u ostatních surovin. Rostliny stačí očistit od hlíny a hmyzu a poté zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut louhovat.

Pozor, kopřiva zabraňuje zadržování vody v těle, takže po vypití budete více chodit na záchod, takže pozor aby jste to s čajem nepřehnali.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Na závěr

K přípravě lesního čaje potřebujete pouze oheň, který můžete rozdělat nebo použít vařič. Voda je nejlepší přinesená v čutoře, ale pokud nemůžete vodu najít, můžete použít čistý sníh. Poté budete potřebovat některou již zmíněných surovin a také nádobu na přípravu čaje. Nádoba musí být vhodná pro použití na ohni, jako např. ešus. Skvělý je také termohrnek nebo termoska, které nápoj udrží dlouho teplý.

Hrnek teplého čaje vám pobyt v zimní přírodě nejen zpříjemní, ale také vám zahřeje zmrzlé tělo. Vidíte, že i zimě se dá najít spousta surovin.

zdroj: top-armyshop.cz




Facebook komentáře

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články