Sušení masa je velmi bohulibou činností, ze které vzejde trvanlivá potravina, vhodná pro přežívání v nouzových situacích. Hovoříme zde o metodě, lépe řečeno metodách, které mají svou velmi dlouhou tradici a sahají v podstatě až do pravěku. Již tehdejší obyvatelé planety země dokázali konzervovat maso sušením, čímž u něj zvýšili schopnost odolat atakům mikroorganismů i ve velmi teplém podnebí. O tom, že takto upravovali maso Egypťané, buddhističtí mniši nebo Indiánské kmeny, máme dokonce prokazatelné záznamy.

Jak usušit maso?

Novodobá historie sušení masa

Pokud bychom hovořili o bližší historii nasoleného masa, nemůžeme opomenout Spojené státy a divoký západ, kde byla taková potravina základem stravy zálesáků a kovbojů a samozřejmě také indiánů. Ti všichni dokázali ocenit výbornou skladnost, lehkost a při tom vysokou výživovou hodnotu. V tehdejších dobách ovšem nebyly známy průmyslové metody konzervace, proto bylo maso sušeno na přímém slunci, bez jakýchkoliv dalších zásahů, snad s výjimkou nasolení. A již v těchto romantických a dobrodružných časech, kdy bylo často přežití v divočině tím základním, se objevil výraz „jerky“, kdy v překladu znamená slovo jerk doslova sušit maso. Mohli bychom tvrdit, že v USA, ale také například v Austrálii, dnes zažívá sušené maso jerky veliký boom, platí to především pro outdoor nadšence, vojáky a speciální jednotky, cestovatele či moderní lovce.

Co získáte sušením?

Dodnes využívají některé domorodé kmeny k sušení masa čistou přírodu, tedy slunce. Nicméně od tohoto způsobu se pomalu ustupuje a stále častěji se můžete setkat s masem upraveným průmyslově. Sušením je z masa odstraněna  přebytečná voda a tím i potenciálně škodlivé až nebezpečné látky. Jedná se například o zárodky nemocí, tuky, těžké kovy nebo další nepříznivé chemikálie.

Přesto, že se od této konzervační metody ustupuje, je prokázáno, že při sušení je nejen omezena přítomnost škodlivin, ale také získáme jakýsi koncentrát těch látek, které jsou pro nás důležité. Biologická hodnota potraviny se pak uspokojivě zvyšuje. Moderní doba již nabízí různé průmyslové způsoby sušení masa, o těch však panují velice rozdílné názory. Výrobci samozřejmě tvrdí, že se jedná o šetrné zpracování potraviny, ale není to tak úplně pravda. Ať už máme na mysli vaření za vysokých tlaků, či tolik oblíbené mražení a zamrazování, výživová hodnota jde většinou rapidně dolů.

Sušené maso jerky

Je sušené maso dietní?

S nástupem trendu zdravého života, se některé staré a osvědčené metody uchování potravin navracejí, což platí i pro sušení masa. A co je potěšující, takto připravené maso, často plátky nazývané „jerky“, neobsahuje skoro ani procento tuku a kalorická hodnota je rovněž nízká, při tom v takové potravině naleznete spoustu proteinů. Nemusíme se bát říct, že sušené maso je vhodné také pro ty lidi, co chtějí shodit obtěžující kila. Přesto musíme podotknout, že takto připravená potravina je výživově dostačující, takže s ní v divočině nebudete strádat.

Sušené maso si můžete pochopitelně zakoupit, není ale právě nejlevnější a vlastní domácí příprava není až tak náročná. Jak na to?

Příprava sušeného masa:

Nyní již můžeme směle přistoupit k postupu přípravy, který vskutku není přehnaně složitý a zvládne to i méně šikovná hospodyňka. Jako příklad si můžeme uvést hovězí maso, hodící se k sušení naprosto ideálně, podobně jako zvěřina.  Kromě tohoto základu s vysokým obsahem bílkovin, si připravte česnekovou sůl, drcený pepř, sójovou nebo worcesterovou omáčku a sůl, pokud možno mořskou.

Maso se nejprve nakrájí na jerky, tedy proužky o šířce cca 2cm a o délce 10 centimetrů, které se následně natlačí do hluboké nádoby. Důležitá je také tloušťka jerků, ideálně by se měla pohybovat od 2,5 do 3,5 milimetrů. Při vkládání nezapomeňte každou vrstvu posypat solí mořskou, česnekovou a drceným pepřem, to vše zakápněte sojovou a worcesterovou omáčkou. Na závěr této části přípravy už stačí jen celou masu zatížit a ponechat odpočinout v chladnějším prostředí, bude stačit přes noc.

Po uležení si připravte špejle, na které maso napíchněte a ve vzdálenosti cca 1 cm od sebe ho pověste do trouby. Teplota by měla být nižší, jedná se přeci jenom o sušení, nikoliv pečení či uzení, ideálně by se měla pohybovat v rozmezí 50 až 55 stupňů. Jak dlouho takto sušit? Mistři přežití, ale také přípravy sušených potravin, doporučují čas alespoň 10 hodin, ale postačí i 8.

Uchování sušeného masa

Jakmile je maso vysušeno, získá křehkou a tvrdou konzistenci, v podstatě se dá lámat. Ideální je vložit ho do sklenic nebo keramických nádob, do kterých se nedostane žádný vzduch. Výsledkem takového uložení je to, že maso postupně ztrácí svou tvrdost a dá se snáze konzumovat.

Usušené maso můžete rovněž naložit do některých aromatických olejů nebo do koření, jako zázvor, tymián a další. Zvěřina se pak výborně snáší s jalovcem, rozmarýnem, nebo bobkovým listem. Jakmile je maso dobře zakonzervované a usušené, můžete podávat, skvěle se k němu hodí třeba víno nebo pivo, pro podporu chuti i měkčí konzistence.

Po tomto způsobu konzervace masa zbude z původního množství asi jedna čtvrtina a jsou vyloučeny všechny nežádoucí mikroorganismy, zárodky chorob, tuky a některé nezdravé šťávy. Získáte nejen pokrm pro přežívání v náročných podmínkách, kde počasí a okolnosti nedovolí skladování běžných potravin, ale také pochutinu, kterou můžete jen tak chroupat u televizoru, podobně jako oříšky, chipsy nebo tyčinky. Na rozdíl od těchto zmiňovaných lahůdek ovšem nabízí sušené maso zdraví a výživnou hodnotu a je ukázkou ryzí přírodní chuti plné energie.

Už jste ochutnali sušené maso? Máte vyzkoušený recept?




Facebook komentáře

O komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články