Hygiena

Hygiena je velmi důležitá, ať už mluvíme o osobní nebo táborové, a nesmíme ji podceňovat. Hygienu můžeme rozdělit na osobní a táborovou. Zkusíme si tuto problematiku objasnit a říct si pár rad jak se vyvarovat problémům.

Ukázka táborové hygieny

zdroj: google.com

Táborová hygiena

Latrína

Po vybudování tábora si v první řadě musíme určit místo na latrínu. Tu musíte vykopat dostatečně daleko od tábora a je pro to hned několik důvodů. Kromě nepříjemného zápachu a obtěžování mouchami, může dojít i ke kontaminaci vody. Latrína musí být dostatečně hluboká a po každém použití by se výkaly měly překrýt vrstvou hlíny, pokud tak neuděláte, můžou tam létat mouchy, které si pak sednou na Vaše jídlo a kontaminují je.

Pokud máte možnost, vyrobte si na latrínu i nějaký poklop. Další důležitá věc je, že by latrína měla být pod úrovní tábora. V případě, že by přišel déšť, spodní voda by mohla něco zanést do tábora. Pokud zůstanete na místě jen chvíli, můžete močit okolo tábořiště, jako ochrana proti zvěři.

Latrína

zdroj: google.com

Přizpůsobení místa

Vždy si místo přizpůsobte podle toho, co na něm budete dělat. Pokud například budete rybařit, udělejte si místo daleko od tábora, kde budete ryby vyvrhovat a připravovat. Pokaždé, když se na toto místo budete vracet, dejte si pozor, protože pach krve může přitáhnout jiná zvířata.

Mytí

U vody si stanovte, kde se budete mýt vy, kde nádobí a kde budete brát pitnou vodu.Voda je potřeba ze všeho nejvíce, budete jí mít velkou spotřebu a určitě ji nechcete kontaminovat. Proto nabírejte vodu proti proudu a až pod tímto místem nabírejte vodu na mytí nádobí nebo sebe.

zdroj: google.com

Odpadky

Táborová hygiena ale není jen o latríně a místech na mytí, ale také o odpadcích. Pokud Vám zbude jídlo, nebo i třeba kosti apod., vždy je spalte a zakopte. Pokud jde o ostatní odpad, to co si do lesa donesete, to si taky odneste a v civilizaci vyhoďte. Zbytky mohou přilákat predátory, nebo krysy a myši. Sice se krysy můžou zdát neškodné, ale zároveň jsou také přenašeči chorob.

 Mytí nádobí a skladování potravin

Jak si správně umýt nádobu na vaření, nebo plechovku od jídla? Pokud je mastná, můžete ji vypálit a vzniklou přischlou usazeninu odstraníte třeba pískem z rybníku. Stačí pořádně vydrhnout a mastnota a připálenina jsou pryč. Nádoba se nejen vyčistí, ale zbaví se i bakterií.

Ukládání jídla v táboře je jednoduché. Zase si určete nějaké místo, nejlépe na stromě. Uchráníte se tak před návštěvou zvěře, dalším problémem jsou zase krysy a myši. Pokud jste si něco ulovili, je nejlepší maso vyudit nebo usušit, nezkazí se a mouchy na něj tolik nepůjdou. I tak potraviny před vytáhnutím na strom pečlivě zabalte a utěsněte.

Sušené maso

zdroj: google.com

Osobní hygiena

Před výpravou se vždy čerstvě umyjte, pokud jste zpocení nebo špinavý, póry jsou ucpané, kůže nemůže dýchat a je Vám větší zima. Pokud máte k dispozici dostatek vody, je dobré se před spaním aspoň lehce opláchnout. K tomu můžete použít i sníh, nejlepší je, když ráno vylezete z teplého spacáku, se vyválet ve sněhu, srazí se Vám tak teplota a nebude Vám taková zima.

 Mytí

V přírodě najdete spoustu rostlin s mycími účinky. Například pomocí rostlinného oleje či živočišného tuku s popelem lze udělat poměrně kvalitní mýdlo. Tuk rozpustíme, přidáme popel, lehce povaříme a po vychladnutí máme mýdlo. Sice odstraní nečistoty, ale nedesinfikuje. V přírodě ale najdete rostliny, které to umí, mezi ně patří třeba březová nebo smrková smůla, máta a křen. Stačí když je přidáme do vývaru a máme mýdlo. V nouzi můžete použít jenom písek nebo popel.

Máta peprná

zdroj: google.com

K umytí nebo desinfekci můžete použít i slabý roztok KmnO4, tedy manganistan draselný, který by každý měl mít v KPZ. Nepřežeňte to ale s množstvím, může dojít k podráždění nebo obarvení kůže. Stačí 2 zrnka do 1l vody, měla by mít slabě růžovou barvu.

Čištění zubů

Nezapomínejte na ústní hygienu, ta je také velice důležitá a jelikož u sebe asi nebudete mít v krizové situaci kartáček a pastu, poslouží opět popel z ohniště, trocha vody a prst. Ideálně můžete žvýkat i borovou nebo smrkovou smolu, česnek, křen nebo i mátu.

Popel

zdroj: google.com




Facebook komentáře

O komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články