Pokud se bavíme o survivalu a přežívání v přírodě, je hned po vodě a teple potrava nejdůležitější podmínkou pro přežití. I když jsou u nás žízeň a zima asi těmi nejvíce nebezpečnými věcmi, určitě se při dlouhodobém přežívání nedá vydržet ani bez jídla. A to se stupňuje pokud musíme na jednou místě setrvat déle, třeba když se staráme o raněného kolegu.

zdroj: youtube.com

Hlavní úlohou jídla je, mimo to, že nám zahřeje žaludek a dá nám pocit uspokojení, i to, že nám pomáhá přežít. Problém může nastat po pár dnech bez jídla, kdy lidské mysl začne halucinovat, tělo nepodává 100% výkon a začne proces autofagie, což je destrukce tuku a později i svalů za účelem vašeho přežití. Problém je hlavně v tom, že když potřebujeme špičkový výkon, tak je nám z důvodu hladu odepřen.

Každý, kdo se zajíme o bushcraft a survival, dobře ví, že by měl mít alespoň základní dovednost a vybavení, pokud jde o lov a sběr jídla. Čím větší znalosti budete mít, tím se zvýší Vaše šance na přežití. Člověk by měl ideálně ovládat všechny dovednosti, jako rybaření, pasti, lov a sběr, ale není špatné se nejdříve zaměřit na ty, které Vám jdou, máte na ně vybavení a víte o dané oblasti zkrátka nejvíce.

Lov je ale jen jedna část z mnoha, musíte například ovládat i rozdělávání ohně. Nezapomínejte, že před výpravou do divočiny je důležité si sbalit i potřebné vybavení, například hrnec na vaření, nástroje na lov, pasti apod.

zdroj: google.com 

Právnická vsuvka

Aktuálně v České Republice platí trestní zákoník v němž je k nalezení i tento zajímavý paragraf:

  • 304 Pytláctví

(1) Kdo neoprávněně loví zvěř nebo ryby v hodnotě nikoli nepatrné nebo ukryje, na sebe nebo jiného převede nebo přechovává neoprávněně ulovenou zvěř nebo ryby v hodnotě nikoli nepatrné, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Pokud se rozhodnete dát si na ohni veverku po týdnu, co jste nic nejedli, zkuste to případně uhrát na „hodnotu nikoliv nepatrnou“, protože evidentně nejste žádný pytlák a nezbohatnete na tom.

Příklad pasti na zajíce

zdroj: youtube.com

Má to ale i druhý zádrhel, pokud jde o kladení pastí, není to také žádná sláva, je to ještě horší. Jestliže používáte pasti, tak se musíte řídit Zákonem č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších přepisů a také samozřejmě zákonem č. 449/2001 Sb., o myslivosti:

(1) Je zakázáno odchytávat nebo usmrcovat volně žijící zvíře:

  • a) pomocí oka, tlučky, sítě, smyčky, pytláckého oka, harpuny nebo čelisťových pastí anebo pomocí obdobně zkonstruovaného zařízení,
  • b) pomocí jedovatých návnad a jedů v jakýchkoliv formách včetně plynování, nejde-li o případ podle odstavce 2,
  • c) do jestřábích košů a pomocí lepu,
  • d) pomocí výbušnin,
  • e) pomocí luků a samostřílů,
  • f) pomocí elektrického proudu, nejde-li o výkon práva upravený zvláštními předpisy2a),
  • g) pomocí poloautomatické nebo automatické zbraně se zásobníkem schopným pojmout více než 2 náboje, nejedná-li se o případ podle ustanovení §5 odst. 2 písm.c),
  • h) pomocí zbraně s hledím pro střelbu v noci, s elektronickým hledím apod.,
  • i) pomocí letadla nebo motorového vozidla,
  • j) pomocí zvuku magnetofonu nebo podobného zařízení, mimo zařízení používaných, v souladu se zvláštními právními předpisy 2a),
  • k) pomocí zrcadla nebo jiného oslňujícího zařízení,
  • l) pomocí zdroje umělého osvětlení a zařízení pro osvětlení terčů,
  • m) pomocí formalínových nebo lepících pastí,
  • n) pomocí zvířat použitých jako živá návnada, nebo nástraha, nejde-li o lov podle zvláštních předpisů 1d).

Jak jde vidět, hlavně zálesáckého nouzového lovu, pastí a survivalu nejsou podmínky zrovna ideální. Vlastně vše, co radí odborníci jako Bear Grylls, je u nás zakázané.

Bear Grylls

zdroj: youtube.com

Nejefektivnější metoda pro lov zajíců a veverek

Když se lov rozhodnete přece jenom riskovat, je potřeba si probrat pár hypotetických možností. Nejlepší prostředky, které u sebe může člověk mít, jsou ty, které nepotřebují další věci nebo vybavení. Pár broků do vzduchovky se hodit může, ale nevydrží dlouho. Proto se poté musíme uchýlit k lovu postaru nebo k pastem.

Na ty nejmenší tvory můžete zvolit prak, ten je dobrým řešením na pár týdnů, ale po několika týdnech se guma vytahá a bude k ničemu. Plus je ale naopak prakticky nulová údržba a munice všude okolo.

Někteří na lov veverek a zajíců používají kameny a vrhací klacky. Jsou tiché, jsou všude a mají slušný efekt, pokud se trefíte. Při troše tréninku můžete trefit zajíce i na vzdálenost 30 metrů.

Prak

zdroj: youtube.com

Existuje ale i prak vrhací, který využívá odstředivou sílu, ne elastickou. Nic nestojí ani neváží, v kapse se ztratí, je tichý a jako munice stačí kameny. Problémem je, že bez každodenního tréninku se Vám nepovede trefit ani kmen stromu, natož ptáka. Takže představe, že trefíte třeba letícího ptáka je pak snová.

Luky a kuše jsou oproti palným zbraním poměrně tiché, proti praku jsou ale těžší a potřebují více údržby a speciální šípy, které musí být sladěny u luků s jeho nátahovou silou, jinak jsou nepřesné. S luky a hlavně s kuší se míří oproti vrhacímu praku snadno, ale potřebují stálou údržbu, výměny tětivy a další drobnosti, bez kterých bude luk nefunkční.

Kdo umí ovládat tradiční dřevěné luky bez mířidel, má výhodu, protože se dají používat prakticky bez ničeho. Moderní kuše jsou drahé, okolo 10-20 tisíc, a luky taktéž, okolo 10 tisíc, ale ty tradiční se dají sehnat už za 1-2 tisíce. Cena jednoho šípu se pak pohybuje okolo 100 Kč.

Vrhací prak

zdroj: youtube.com

U pastí je velké plus jejich levná pořizovací ceny, starší špulka drátu nebo provaz a můžete ho používat opakovaně. Musíte se ale srovnat s tím, že zraněné zvíře budete muset dorazit. Když zvíře s pastí bojuje, po čase se potrhá, takže ani ocelový drátek není řešení na věky.

Dobře použitelná je i foukačka přímo do srdce, dá se použít i na divočáky. Náklady ale nejsou nejmenší, dobrá foukačka vyjde na 1-2 tisíce a 40-50 šipek na 500 Kč. Stejně jako u luku se ale munice dá v rámci možností recyklovat a vyrábět z drátu, dřeva, staré plechovky atd.

Primitivní past na zajíce

zdroj: youtube.com

Je nutné divočinu vyvrhnout před jídlem?

Určitě ano. Je jedno jestli se bavíme a malé rybě nebo veverce a zajíci, všechna zvířata potřebují vyvrhnout a očistit před tím, než je sníme. Někteří u malých hlodavců opalují kůži a chlupy přímo nad ohně, ale na to troufne málokdo.

Pokud jde o kvalitu a poživatelnost zvířecího masa, platí, že čím dále jste od civilizace a zvířata tak mají menší možnost živit se odpadky, tím větší je šance na dobré maso

Když už máte kůži staženou, je škoda ji nevyužít pro něco jiného. Zbytky se dají používat do jiné pasti na myši, nakrájená kůže poslouží jako vázaní apod. Recyklaci ale provádějte jen, když na to budete mít čas a sílu, takže to bude vždy záviset na aktuální situaci a Vaších dispozicích.

Stažený zajíc

zdroj: youtube.com

Jak si maso z veverek a králíků připravit?

Jakmile je zvíře uloveno, zabito a očištěno, je dalším krokem jeho příprava. V situaci extrémního přežití u sebe asi nebudete mít koření apod., proto bude potřeba trocha improvizace, které se nesmíte bát.

Chycenou zvěř můžete okořenit jakoukoli známou bylinou, například kopřivou, lopuchem, pampeliškou, houbami apod. Nikdy ale nejezte nic, co neznáte! Některé houby a rostliny jsou natolik jedovaté, že nepřežijete ani jejich test. Jsou jedy, které cílí jen na některé orgány, takže můžete přežít test, ale nikdy nevíte kdy Vám daný orgán selže.

Známých bobulí je u nás také dost, například jahody, borůvky apod. Sladké jsou ale i šípky, pláňata, řepa atd. Pečení přímo na ohni je někdy nezbytná, ale není ideální protože přijdete o tu trochu tuku, co divočina má. Nejvíce živin zůstane tehdy, když si zvíře uvaříte v páře.

Zajíc na ohni

zdroj: youtube.com

Proč nepodcenit přípravu divočiny?

Vždy si dávejte pozor na to, co jíte. Pokud bude maso jakkoliv podezřelé, například žluté bobulky na játrech, může jít o nějaké cizopasníky nebo nemoc.

Zlatá střední cesta u jídla také platí na 100%. Mít maso podvařené, tzv. že může obsahovat cizopasníky, je stejně nepřínosné jako ho mít převařené, neobsahuje žádné živiny.

To, že je maso veverky nebo zajíce hotové, poznáte snadno tak, že neobsahuje blízko kosti žádné syrové maso.

Jídlo celou dobu přípravy sledujte, aby jste si byli jistí, že se mu nic nestalo. Protože tento druh masa obsahuje pouze proteiny, je nemožné na něm dlouhodobě přežít.

zdroj: youtube.com




Facebook komentáře

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články