Nůž je základní části výstroje. Dnes si povíme, co v nožích hledat z pohledu uživatele, ne jako výrobce. Řekneme si o jednotlivých částích nože, na co si dát pozor a co preferovat při výběru.

Hrot – Hrot může být buďto klasický dýkový, se kterým se dobře bodá a lehce se brousí. Nebo hrot tanto, který se hůř brousí. Všechny ostatní jsou buďto specializované nebo do vitríny.

Čepel – Čepel je nejlepší rovná bez zubů, protože zuby neřežou, ale trhají. Rozhodování mezi nenačerněnou a černěnou záleží na jejím použití. Bojový nůž by měl být tmavý a matný, Pokud budete nůž používat při hrubé práci, můžou se na černěné čepeli vytvořit cestičky, pro každodenní nošení je ale o vkusu.

Záštita – Záštitu moc nožů nemá, význam má pokud se při vniku při bodnutí, když se při bodnutí dlaní nezapřete o patku.

Otvírání – Nejlepší otvírání je jednoruční s trnem pro palec po obou stranách, většinou se ale dává pouze na levou stranu čepele, někfy je možnost je přemontovat.

Pojistka – Nejlepší pojistka je linerlock, je jednoduchá a spolehlivá. Jediná nevýhoda je, že se časem (1-2 roky) obrousí zádržka a při zavírání se musí pořádně zabrat, ale nůž zůstane otevřen po celou dobu užívání. Další asi nejrozšířenější pojistkou je backlock, doporučujeme ale jen ty opravdu krátké, max. v půlce rukojeti, jinak je totiž páka moc velká a po pár měsících se uvolní, takže čepel není řádně zajištěná. Sklopení čelene pro používání není moc příjemné, hlavně pro ukazováček.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Rukojeť – Nejdůležitější část nože, je to místo kde se spojuje nůž a bojovník, takže je to místo nejslabší. Nejlepší je celokovová, je nezničitelná a hodí se ke všemu. Dobré je také spojení kovu a dřeva, ale to je jen na vašem vkusu. Pozor na plasty, musíte si hlídat chemii, která je např. v kuchyni nebo dílně, a teplo, protože pokud necháte nůž moc blízko ohně, nebo se polije horkou vodou, může se plast zdeformovat.

Značka – Nejlepšími značkami nožů jsou SOG, Cold steel a Spyderco, není to sice nejlevnější varianta, ale vydrží dlouho.

Klip – Klip je praktická věc, nejlepší je na dvou a více šroubech, protože se nevyklinká.

Díra pro šňůru – Je to praktická doplněk, který využijete na nožích na výlety nebo na vodu.

Otvory: v čepeli – dobré jsou u vrtáků, jinak stěžují omývání čepele, v rukojeti – zrychluje vysychání po umytí, ale čepel je méně chráněná, takže spíše nedoporučujeme.

Držení – Nůž by vám měl do ruky padnout jako ulitý, proto vybírejte pečlivě, budete s ním přece jen pracovat vy.

zdroj: postapo.cz

 




Facebook komentáře

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Oblíbené články